bekleden van stoelen

Afgelopen zaterdag was er in de Opstandingskerk te Zwolle een kunstmarkt... Gemeenteleden exposeerden daar hun werk. Dat varieerde van gehaakte bloemenknipjes tot bijvoorbeeld kunstwerken van echte kunstenaars... Er was muziek, er kon worden geproefd van lekkere dingen en er was van alles te doen voor kinderen bijvoorbeeld.
Een van de stands was van Lisanne...die als meubelmaker haar werk liet zien.
Het échte oude ambacht van stoelen met springveren bekleden.
Echt gaaf....
Ze vertelde dat dit soort werk nu niet meer zo geleerd wordt op opleidingen. Te arbeidsintensief of te duur voor klanten?Het band dat je op de foto hieronder rechts ziet liggen, wordt gebruikt om aan de onderkant van de zitting te spannen...dat zie je niet op die foto hierboven, maar de meest linkse stoel heeft dat als basis voor de veren.
Daarna worden de veren vastgezet en wordt er het grove linnen overheen gespannen... Dan worden de veren én het linnen doorgestikt en zo vastgezet.
Als de stof erover heen gaat, dan zie je hoe mooi het eigenlijk is.


Van Lisanne mocht ik dit laten zien.... Als je dus nog echt op deze manier stoelen wilt laten bekleden, dan kun je contact met haar opnemen.

Reacties

 1. Heel mooi vakwerk, jammer dat zoiets verloren gaat. Vroeger hadden we ook zulke stoelen met veren, soms was er een veer van kapot dat zat niet erg lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zwaar werk en dik onderbetaald is de reden van het verdwijnen van vakmanschap in Nederland. Heel erg jammer want is is een prachtig beroep. Goed dat ze het op deze manier laat zien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. gaaf, mooi hoor. Wel leuk dat de kennis van hoe het vroeger ging, en daarbij de kunde, bewaard blijven, en liefst ook beoefend. Lijkt me best zwaar werk trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat ziet er professioneel uit.
  Woont Lisanne een beetje in de buurt? Groetjes, fijne dag, Thea.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. # Thea....Lisanne woont en werkt in Zwolle

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat gaaf, zou ik ook wel willen leren. Heb pas ook een stoeltje bekleed, maar valt nog niet mee hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is vakwerk, jammer dat het in onbruik raakt.
  Wat leuk, zo'n markt in de kerk!
  Doen jullie het één keer per jaar? Ik heb er vaker over gelezen op je blog. Wij krijgen er één in november. We hebben wel vaker markten waar mensen spullen kunnen verkopen, maar dit wordt een echte kunst- en creativiteitmarkt. Ik ben benieuwd!
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn als je laat horen wat je ervan vindt.

Populaire posts