Irisvouwen tutorial

Dat stond op het programma van de inloopochtend. We hebben het al een paar keer gedaan, maar 't blijft een relaxed werkje met leuk resultaat... Je maakt er voor je gevoel een puinhoop van en dan ontstaat er aan de andere kant een prachtig plaatje.

Het is ook heel goed te doen voor een kinderfeestje...(hoewel sommige kinderen een gruwelijke hekel aan knutselen hebben)

Omdat ik er zelf nog niet aan toegekomen was, moest ik nog een keer bekijken op internet hoe het ook al weer in elkaar zat.


KLIK HIER voor de vorige post erover en eventueel voor de link naar de site met het filmpje. 

Zelf ben ik er toch maar eens mee aan de gang gegaan om een voorbeeld te maken voor de inloopochtend.

Als je een patroontje hebt gevonden... uit een bibliotheek boek bijvoorbeeld of van internet kun je dat kopiëren of uitprinten.
Dat patroontje knip je vierkant uit, dus met randjes.(zie rechts)


Je trekt het over op een ander vel papier... gewoon printer papier gaat wel. Je hoeft alleen de contouren maar over te trekken, knip dat figuur uit..(losliggend sterretje onder op de foto)

Dan neem je het vierkante patroontpapiertje en plakt dat vast op de tafel.

Zoek een mooie blanco kaart uit en teken op de achterkant van de kaart de contouren na aan de hand van het uitgeknipte papiertje, en knip die vorm uit. Je hebt nu een gat in de kaart.
Leg je de kaart met de goede kant naar onder over het patroon heen en plak je deze vast op de tafel met een beetje tape. Je ziet nu het patroon door het gat heen.

Vervolgens kun je stroken knippen van papier..(neem kadopapier of kaftpapier, papier uit die papierblokken van de Action is te dik... te kartonnig..dat wordt minder mooi)


De vlakjes van het patroontje zijn genummerd... het is belangrijk om de nummering aan te houden met werken. Neem een strookje papier en vouw een randje om. Leg dat over het nummer heen dat aan de beurt is en meet af hoeveel je nodig hebt om het gat te dichten. Leg het daarvoor langs de lijn van het nummer.
plak het vast..en zorg dat het plakband niet op het patroon vastkleeft maar echt aan de binnenkant van de kaart komt of op het vorige laagje geplakt papier.
Ga nu naar nummer twee... en plak daar een strook. Je kunt -als je dat leuk vindt- een ander kleurtje kiezen.
Zie op de foto van de kaarten hoe de kleuren verdeeld kunnen zijn.


Ga door met het op nummer plakken van de stroken. als laatste een mooi papiertje in het midden.Het ziet er niet uit...maar dat geeft niet aan deze kant van de kaart.
Als je alles hebt opgevuld, komt het leuke werk... je kunt de kaart voorzichtig loshalen en omkeren.
tadada!
Dit dus.

Of bijvoorbeeld dit....


Op de achterkant over het plakwerk kun je nu een stukje papier plakken met dezelfde afmeting als het vlak.
Daarmee verdwijnt het plakwerk uit het zicht.
Het patroonpapiertje kun je voorzichtig loshalen en opnieuw gebruiken.
Veel plezier met het maken.

Nog een tip, gekregen van Marja..... Als je kadopapier koopt wat je mooi vindt... en je vriendinnen kopen ook papier, maar met een ander design, dan kun je daar fijne a4 vellen van knippen of snijden en ruilen met die vriendinnen, zodat je een divers assortiment krijgt.
Dit papier is heel geschikt voor zulk werk.
Heb je nou fijnere patroontjes, dan voldoen theezakjespapiertjes ook wel.
Is zoiets maken ook wat voor jou?

Reacties

 1. Erg mooi al die kleurtjes. Ik kwam ook zoiets van stof tegen, dan was het een ster van stof als pannenlap. Kijk maar op mijn prikbord. Dat zou met dit ook wel kunnen. Fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk! Ik ga op zoek naar een simpel patroontje voor mijn zoon want volgens mij gaat hij dit wel leuk vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ja hoor.. dit heb ik ook een poosje gedaan.. inderdaad ook met theezakjes en met binnenkanten van oude envelloppen!! sommigen hebben een heel leuk patroontje.
  het is inderdaad altijd weer een verrassing hoe mooi het er aan de andere kant uit ziet!!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn als je laat horen wat je ervan vindt.

Populaire posts